Is a HomePage: bool(false)
Current page-id: 416
Home page-id: 641

Should be HomePage: bool(false)

Current LangCode: nl

is a MiniSite: bool(false)

Should Load Subnav: bool(true)

Has Sidebar: bool(false)

Should Load Sidebar: bool(false)

Has bottomMenu: bool(false)


Op zoek naar inspiratie?
Smullen maar!

It was illuminating and inspiring alike

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) gebruikt al langer artificiële intelligentie in zijn onderzoek. En popelt dus ook om generatieve AI te verkennen.

vib

VIB laat Vlaanderjoke baute viben schitteren in biotechnologisch onderzoek. Het grootste deel van hun zowat tweeduizend medewerkers is koortsachtig bezig met het vergroten van wetenschappelijke kennis in de levenswetenschappen, zowel in micro-organismen, planten als mensen.
Die kennis kan dan het startpunt zijn voor bijvoorbeeld nieuwe medicijnen, planten die toleranter zijn voor extremere weersomstandigheden, enzovoort. En uiteindelijk tot economische groei leiden.

Ondersteunende diensten … ondersteunen

Het gonst in de media van GenAI – zoals ChatGPT en Copilot – die ondersteunende diensten een boost geeft. Daar heeft het VIB-management wel oren naar, dus gaat Training & Development Manager Joke Baute op zoek naar de geschikte AI-trainer.

Joke: “Ik stoot op de enthousiaste recensies over Schrijfdokter Wim. Zijn AI-startersgids bevat alle elementen waarop wij voor de opleiding mikken. Bovendien gaat hij tijdens de sessies live aan de slag met situaties en vragen van de trainees zelf, zonder voorgekauwde voorbeelden. Dus neem ik contact met hém op.”

Voor starters én gebruikers

Joke: “Veel van onze medewerkers zien generatieve AI als een opportuniteit, maar kennen de kneepjes (nog) niet. Die brengt Wim hen bij, terwijl hij ook hun verwachtingen kadert. Zonder de workshops zouden sommigen er wellicht nog niet gericht mee aan de slag gegaan zijn.”

“Bovendien is de workshop ook inspirerend voor wie AI al wel gebruikt. Je leert de valkuilen vermijden, de chatbot uitdagen om het beste van zichzelf te geven, een specifieke schrijfstijl gebruiken, enzovoort.
Zo heb ik nu zelf geen last meer van het legebladsyndroom (lacht). En denk ik bij veel taken hoe ik die met ChatGPT sneller en beter kan doen. Diezelfde reacties bereiken me ook van andere deelnemers: sommigen creëerden intussen zelfs al hun eigen ChatGPT-apps (GPTs)!”

Heterogene groep, verschillende use cases

In beide groepen duiken heel uiteenlopende profielen op: administratie, communicatie, businessdevelopment … Daardoor is de waaier van use cases ook breed: van het schrijven of herschrijven van teksten, over de aanmaak van beelden of mindmaps, tot de analyse van gegevens en het toetsen van nieuwe opportuniteiten.
Joke: “Toegegeven, de opleiding is niet goedkoop, maar zet wel aan tot het meteen gebruikmaken van AI. Op termijn haal je er zo zeker weer uit wat je erin steekt.”

Mind-blowing

De antwoorden van de trainees op de vraag ‘What specific topics were inspiring to you?’ liegen er niet om:

  • “Everything. I learned a lot, it was mind-blowing.”
  • “The difference between asking and chatting (= going into discussion) with ChatGTP.”
  • “Handling ChatGTP as a human instead of a ‘google’ machine.”
  • “The potential of generative AI.”
  • “The different use cases.”
  • “It was illuminating and inspiring alike. Would recommend it to anyone who intends to use ChatGPT.”

Door het AI-bos de bomen zien

Joke: “Weet je, ChatGPT, Copilot, Gemini: het is moeilijk om door het bos de bomen te blijven zien. Maar Wim is een expert die ze zelf allemaal gebruikt en uitdaagt. Zijn topprioriteit? Up-to-date te blijven – net zoals dat in het DNA van VIB zit. Daarbij is dataconfidentialiteit prioritair om ons voor publicaties en patenten de kaas niet van het brood te laten eten.”

Kritisch opportuniteiten opsporen

Schrijfdokter Wim: “Ook voor mezelf zijn de VIB-workshops inspirerend. Want de VIB’ers dagen me uit en zijn kritisch vanuit hun wetenschappelijke achtergrond – zoals het hoort. Heerlijk is dat, want het houdt me scherp en het is ook hoe ik zelf naar generatieve AI kijk. Een match dus!”

 

vib banner